کتاب حاضر، ردیف موسیقی دستگاهی ایران به روایت استاد مرتضی محجوبی (۱۲۷۹-۱۳۴۳) است و برای ساز پیانو به قلم نگارش درآمده است.
مبنای نگارش این ردیف موسیقی ارزشمند ایرانی براساس دستنوشتههای باقیمانده از استاد مرتضی محجوبی بوده است. استاد محجوبی شیوه نتنگاری مختص خودشان را داشتند که با روش نتنگاری بینالمللی و متداول کاملاً متفاوت بوده است. این سیستم نگارش ابداع شخص خود ایشان بوده و علائم تعریف شده خاص خود را دارا می باشد. شیوه نتنویسی استاد محجوبی در سال ۱۳۹۲ به عنوان میراث ملی معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است. استاد محجوبی نوازندگی پیانو را در ابتدا از مادرشان فخرالسادات فراگرفتند و بعدها شاگرد استادانی چون حسین خان هنگآفرین و محمود خان مفخمالممالک بودهاند.
استاد محجوبی ردیف خود را برای هنرجویان خود مکتوب نموده و آن را آموزش میدادند. نسخه اصلی بسیاری از دستخطهای استاد نزد هنرجویان مستقیم ایشان به یادگار مانده، از جمله افرادی چون مرحوم آذرمیدخت ملک منصور ملقب به خانم رکنی و همچنین سرکار خانم فخری ملک پور که به همت ایشان؛ مجموعه دستخطهای ردیف پیانوی استاد مرتضی محجوبی تحت عنوان کتاب “مشق استاد” گردآوری شده و به چاپ رسیده است.
ردیف پیانوی استاد محجوبی، علیرغم ارزشمندی آن، به دلیل نامانوس بودن روش نتنگاری استاد، مهجور واقع شده و تاکنون علاقهمندان به موسیقی ایرانی از آن بی بهره بودهاند. از این رو، نگارنده در ابتدا به تحقیق و پژوهش در مورد نحوه نت نویسی استاد پرداخته و سپس دست نوشتههای ردیف پیانوی استاد محجوبی را به خط نت بین المللی که برای همه هنردوستان، هنرآموزان و هنرجویان قابل درک است، برگردانده و به نگارش درآورده که حاصل آن مجموعه پیش رو در ۷ دستگاه و ۵ آواز و مشتمل بر ۱۳۸ گوشه است.
در انتها لازم به ذکر است که نتنویسی این کتاب با دقت و وسواس بالا و با رعایت تمامی نکات ذکر شده در فوق انجام گرفته و زمان زیادی برای به ثمر نشستن آن صرف گردیده تا به شکلی که هم اکنون در دسترس است تبدیل شود. امید است نتیجه این زحمات را در امر آموزش و فراگیری ردیف پیانو ایرانی شاهد باشیم و تکنیک پیانو ایرانی را بتوان با این کتاب جهانی کرده و نام و یاد این استاد بزرگ را همیشه زنده نگاه داشت.